Diş Ağrısının Sebeleri Nelerdir ?

“Diş ağrısı, dişin en iç tabakası (diş özü) iltihaplandığında ortaya çıkar”.

 Pulpa hassas sinirlerden ve kan damarlarından oluşur. Diş özü aşağıdakilerin bir sonucu olarak iltihaplanabilir: diş çürümesi – bu, dişin sert yüzeyinde deliklerin (boşlukların) oluşmasına yol açar. Diş ağrısı, diş etlerinize yapışan patlamış mısır kabuğundan, kırık bir dişe ve bakteriyel bir enfeksiyona kadar birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Geçici diş eti tahrişi bazı diş ağrılarına neden olabilir. Ancak ciddi diş ağrılarının profesyonel tedaviye ihtiyacı vardır.

Diş ağrısı nedir?

Diş ağrısı, dişinizin içinde veya çevresinde ağrı anlamına gelir. Evde tedavi edebileceğiniz geçici diş eti tahrişinden dolayı küçük diş ağrıları oluşabilir. Daha şiddetli diş ağrıları çürüklerden, enfeksiyondan veya kendi kendine iyileşmeyen diğer diş rahatsızlıklarından kaynaklanır. Şiddetli diş ağrınız varsa profesyonel diş tedavisine ihtiyacınız olacaktır.

Ateş ve titreme ile birlikte dayanılmaz diş ağrısı, diş konusunda acil bir durumla karşı karşıya olduğunuz anlamına gelir . Hemen bir diş hekimini arayın veya en yakın acil servise gidin. Nadir de olsa ağzınızdaki enfeksiyon, beyniniz ve kan dolaşımınız da dahil olmak üzere vücudunuzun diğer bölgelerine yayılabilir.

Diş ağrısı türleri

Altta yatan nedene bağlı olarak farklı diş ağrısı türleri vardır. Spesifik diş ağrısı semptomları değişebilir ancak şunları içerebilir:

  • Bir türlü geçmeyen donuk bir ağrı.
  • Keskin, sızlayan diş ağrısı.
  • Zonklayan diş ağrısı.
  • Diş hassasiyeti .
  • Diş etlerinizde şişme.
  • Baş ağrıları .
  • Ateş .
  • Üşüme .
  • Ağız kokusu veya kötü tat.

Belirtiler ve Nedenler

Diş ağrısına ne sebep olur?

İnsanların diş ağrısı geliştirmesinin birçok nedeni vardır. Olası diş ağrısı nedenleri şunlardır:

  • Boşluklar .
  • Apseli diş.
  • Kırık diş .
  • Hasar görmüş bir diş restorasyonu (dolgu veya kaplama gibi).
  • Diş gıcırdatma veya sıkma (bruksizm) .
  • Diş eti hastalığı

Diş ağrısı ne kadar sürer?

Diş ağrınızın ne kadar süreceğini bilmenin bir yolu yok. Altta yatan nedene bağlıdır. Örneğin, geçici diş eti tahrişiniz varsa, bir veya iki gün içinde kendiliğinden geçecektir. Ancak çürüğünüz veya apseniz varsa, ağrı bir miktar gelip gidebilir, ancak tamamen kaybolmaz.

Yönetim ve Tedavi

Diş hekimleri diş ağrısını nasıl tedavi eder?

Bir diş hekimi muayene yapacak ve belirtilerinizi soracaktır. Ayrıca diş etlerinizin altında herhangi bir sorun olup olmadığını görmek için diş röntgeni de çekebilirler .

Çeşitli diş ağrısı tedavileri mevcuttur. Sizin için doğru olanı durumunuzun ciddiyetine bağlıdır.

Diş ağrısı ilacı

Antibiyotikler ve ağrı kesiciler diş ağrısı semptomlarını hafifletebilir ancak etkileri geçicidir. Antibiyotik aldıktan sonra enfeksiyon kaybolsa bile, altta yatan sorunu tedavi etmediğiniz sürece tekrar geri gelecektir.

Ancak diş hekiminizi görmeyi beklerken ağrıyı ve hassasiyeti azaltmak için reçetesiz satılan ağrı kesicileri alabilirsiniz .

Diş dolguları

Çürüğünüz küçükse veya dişinizden küçük bir parça kırıldıysa diş hekiminiz muhtemelen diş dolgusu önerecektir . Bu işlem sırasında dişinizin hasarlı kısımları çıkarılır ve boşluk güçlü bir diş dolgu malzemesiyle doldurulur.

Diş kronları

Daha büyük bir boşluk veya kırık, diş kaplaması gerektirebilir . Diş şeklindeki bu “kapak” dişinizin tamamına oturarak dişinizi güçlendirir ve daha fazla hasar riskini azaltır.

Kaplamalar veya kaplamalar

Bazen bir boşluk veya çatlak dolgu için çok büyük olabilir ancak kaplama gerektirecek kadar büyük değildir. Bu durumlarda diş hekiminiz inlay veya onlay önerebilir. Bu tür özel seramik restorasyon dişinize küçük bir yapboz parçası gibi oturur.

Kök kanal tedavisi

Bir çürük veya çatlaktan gelen bakteriler diş pulpanızı istila ederse, kök kanalına ihtiyacınız olacaktır . Bu prosedür, dişinizin içindeki iltihaplı sinirleri , kan damarlarını ve bağ dokularını ortadan kaldırır. Daha sonra diş hekiminiz dişin iç yüzeylerini temizleyecek, ardından pulpa odanızı ve kök kanallarınızı bir dolgu malzemesiyle dolduracaktır. Çoğu durumda dişinizi korumak ve güçlendirmek için kaplamaya da ihtiyacınız olacaktır.

Diş çekimi

Çoğu diş hekimi mümkün olduğunda doğal dişleri kurtarmayı tercih eder. Ancak bazen bu mümkün değildir. Dişiniz ciddi şekilde hasar görmüşse, diş çekimine ihtiyacınız olabilir . Bu işlem sırasında diş hekiminiz dişinizi dikkatli bir şekilde yuvasından çıkaracak ve varsa enfeksiyonu temizleyecektir.

Dişinizin çekilmesi gerekiyorsa diş hekiminizle değiştirme seçenekleri hakkında konuşun. Çekimden sonra iyileştiğinizde, onu bir diş köprüsü veya diş implantı ile değiştirebilirler . Ayrıca kalıcı dişinizi alana kadar takmanız için geçici bir diş de yapabilirler.

Diş ağrısı için ev ilaçları var mı?

Ev ilaçları diş ağrısını hafif bir şekilde hafifletebilir. Ancak geçmeyen diş ağrınız varsa tedavi için diş hekimine başvurmanız gerekir.

Hafif ağrınız varsa evde deneyebileceğiniz birkaç diş ağrısı ilacı vardır:

Tuzlu su durulama

Tuz doğal bir dezenfektandır. Ilık tuzlu su ile durulamak iltihabı azaltabilir, ağzınızdaki yaraları iyileştirebilir ve diş ağrısı ağrısını hafifletebilir. 1/2 çay kaşığı tuzu 8 ons ılık suya karıştırın. 30 saniye boyunca çalkalayın ve ardından tükürün.

Hidrojen peroksit durulama

Hidrojen peroksitle durulamak da diş ağrısını ve iltihabını hafifletebilir. Kanayan diş etlerinin iyileşmesine de yardımcı olur. Diş eti hastalığı geçmişiniz varsa, bu denemek için iyi bir adım olabilir.

Ağzınızı asla saf hidrojen peroksitle çalkalamamalısınız. Eşit miktarda su ile seyrelttiğinizden emin olun. Terledikten sonra lavaboya tükürün. Yutma.

Buz torbaları

Etkilenen bölgeye buz uygulamak kan damarlarının küçülmesine, ağrı ve iltihabın azalmasına yardımcı olur . Bir torba buz veya donmuş sebzeyi temiz bir havluya sarabilir ve yaklaşık 20 dakika boyunca dış çenenize doğru tutabilirsiniz. Günde birkaç kez tekrarlayın.

Diş ağrısını önleyebilir miyim?

Diş ağrısını her zaman önleyemezsiniz. Bazen kontrolünüz dışındaki nedenlerden dolayı ortaya çıkarlar.

Ancak riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz şeyler var:

  • Florürlü diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanarak dişlerinizi günde iki ila üç kez fırçalayın.
  • Günde bir kez dişlerinizin arasını diş ipiyle temizleyin.
  • Günde iki kez antibakteriyel gargara kullanın.
  • Şekerli yiyecek ve içecek tüketiminizi sınırlayın.
  • Muayene ve temizlik için diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin.
  • Diş hekiminize dolgu macunları ve florür tedavileri hakkında danışın.

Ne zaman dişçiye görünmeliyim?

Aşağıdaki durumlarda hemen bir diş hekimini arayın:

  • İki günden uzun süren diş ağrısı.
  • Yüzünüzde veya çenenizde şişlik.
  • Ağzınızı geniş açtığınızda ağrı.

Diş ağrısı için ne zaman acile gitmelisiniz?

Aşağıdaki durumlarda yerel acil servisinize gitmelisiniz:

  • Gözünüzün altında şişlik veya çenenizde düğüm.
  • İlaçla geçmeyen dayanılmaz diş ağrısı.
  • Uygulanan baskıyla durmayan kanama.
  • 101 Fahrenheit derecenin (38.33 santigrat derece) üzerinde ateş.

Tavsiye Edilen Yazılar